Joke Verweerd (57) is getrouwd, moeder en oma. Wie Joke zegt, zegt schrijven. Het zal dan ook niemand verbazen dat deze populaire schrijfster graag nadenkt over schijnbaar alledaagse dingen. Haar inlevingsvermogen, verbeelding en nieuwsgierigheid slepen je maandelijks mee in haar bijzondere denkwereld.

Boekencentrum

Blog: Joke Verweerd

31 aug 2011 - Onderweg bewondering krijgen


Deel deze blog op:     

Vanmorgen vroeg fietste ik weer door de Haarlemmermeer, op weg naar de kleinzoons, oppasdag vandaag. De zon scheen, het graan werd binnengehaald, een grote gele combine groef zich een weg door goudgeel gewas. Mooi om te zien, ik geniet altijd zo van het nijvere gedoe op het land, graan oogsten of aardappels rooien, een rijtje koeien dat gemolken wil worden, de hooibouw.

Zo’n vertrouwd beeld. Maar sinds ik terug ben van mijn reis naar Tana Toraja beleef ik het bewuster, ik kijk er met meer bewondering naar. Het lijkt wel alsof ik het voor het eerst zie.

En ’s nacht ben ik nog daar….droom ik nog van de sawa’s, de rijst in alle stadia van groei, van de bibit, de jonge aanplant, tot de beras, de rijstkorrels die langs de onverharde weg liggen te drogen op een stuk landbouwplastic.

Het groen van de sawa is zo mooi, zo veelkleurig groen. Het lijkt of elk onderdeel van de rijstvelden een eigen soort licht creëert. Misschien is het de weerspiegeling van de lucht in het water van de sawa, misschien is het toch het van kleur verschieten van de bijna rijpe rijst, de padi. Daar tussen te lopen over de smalle sawadijkjes, wat heb ik er van genoten.

Net zo als ik nu weer geniet van mijn eigen habitat. Het is goed voor een mens om te reizen, nieuwe indrukken opdoen, kennis maken met een volk, een andere cultuur en een ander ritme. Het is goed om je eigen gewoonten en tempo los te laten en je te voegen, naar een andere dagindeling, ’s morgen om half vijf wakker te worden omdat de nieuwe dag in de straat al begint. De hanen, de honden, de imam in de nabij gelegen moskee, de verenigde massa van bromfietsenbetjah’s, heus het complete leven komt dwars door de dunne billik-wandjes van het guesthouse heen. Ik doe niet aan oordopjes ofzo, ik wil niks missen, mijn nieuwsgierigheid is een onderdeel van mijn talent. Ik wil alles meemaken, er deel van uitmaken en door een ingeschapen systeem van zelfbescherming val ik dan om negen uur ’s avonds vanzelf om, dus nachtrust kom ik niet tekort.

Besef van wereldwijd, dat vind ik een goed gevoel. Dat relativeert mijn eigen bestaan en dat wekt bewondering en verbazing. Reizen maakt een mens gretig naar de verscheidenheid van het leven, de diversiteit ervaren en de overeenkomsten vinden, daar groei ik van. Het biedt nieuwe perspectieven. Alle kans ook dat je groter van God gaat denken als je meer van zijn schepping ziet en geniet. Want het idee dat Hij elke vorm van leven heeft bedacht, elke soort, ieder type van alles en allen.

En dan ook nog de haren van al die hoofden geteld heeft, wie doet Hem dat na?

Niemand. Er is er maar Een! Als je dat gelooft, dan vind je overal zijn handtekening.

Meer blogs van Joke Verweerd:
Joke Verweerd
29
dec

Joke Verweerd:

Naar de toekomst kijken

Elk hoofd heeft een verzameling van duizenden gedachten, geluk, verdriet, verwondering: Wat was? Wat staat te wachten? Geen mens weet wat de toekomst biedt: Één nacht lijkt al zo donker. Je zoekt, verdwaalt, je vindt het niet, je bidt om sterreflonker. Het bomenbos ...
Lees verder
Joke Verweerd
24
nov

Joke Verweerd:

Petje af!

Het lezingenseizoen is in volle gang. Dit is de tijd waarin de koffiemorgens en de ontmoetingsmiddagen weer volop worden aangekondigd. Vorige week had ik er twee op één dag. 's Morgens voor een zaal vol vrouwen van jong tot oud en ’s middags voor een groep ouderen. Ik doe dat wer ...
Lees verder
Joke Verweerd
27
okt

Joke Verweerd:

Vroege kerst...

‘Het Licht roept in de nacht’ is de titel van mijn nieuwe Kerstbundel. Een verzameling gedachten en gedichten rond het overbekende verhaal. We zijn er vroeg bij, de uitgever en ik, wie heeft er nu in oktober al ruimte voor Kerst? Het moest verboden worden! Het is gewoon te vroeg. Er mo ...
Lees verder
Joke Verweerd
28
sep

Joke Verweerd:

Wat is er zo leuk aan schrijven?

Wat is er zo leuk aan schrijven, vraagt deze schrijfster zichzelf regelmatig af. Het antwoord is makkelijk zat: dat het een boek oplevert. Daar doe ik het voor: voor dat kaft waar tussen mijn verhaal zit. Zo’n nieuw boek biedt altijd dezelfde geruststelling: dat het gelukt is, dat ik zinnig be ...
Lees verder
BN-Bloggers
Sonja de GraaffEvert ten HamGerhard HobelmanSharon Kips
#
Martin KoornstraElise MannahSonja SilvaArie Slob
#
Ron van der SpoelGerald TroostDolf van de VegteJoke Verweerd
#
Ruurd Walinga
Partners
Logo Gospel.nl Logo ChristianMatch Logo Voorkeur.nu Logo Provident
© Copyright 1997 - 2018 OneWay.nl - Alle rechten voorbehouden     Privacy | Voorwaarden
Realisatie: Provident BV