Joke Verweerd (57) is getrouwd, moeder en oma. Wie Joke zegt, zegt schrijven. Het zal dan ook niemand verbazen dat deze populaire schrijfster graag nadenkt over schijnbaar alledaagse dingen. Haar inlevingsvermogen, verbeelding en nieuwsgierigheid slepen je maandelijks mee in haar bijzondere denkwereld.

Boekencentrum

Blog: Joke Verweerd

28 sep 2011 - Wat is er zo leuk aan schrijven?


Deel deze blog op:     

Wat is er zo leuk aan schrijven, vraagt deze schrijfster zichzelf regelmatig af. Het antwoord is makkelijk zat: dat het een boek oplevert. Daar doe ik het voor: voor dat kaft waar tussen mijn verhaal zit. Zo’n nieuw boek biedt altijd dezelfde geruststelling: dat het gelukt is, dat ik zinnig bezig ben geweest. Dat er iets uit niets bestaansrecht gekregen heeft.

Wat is er zo vreselijk aan schrijven?

Ja, dat vraagt deze schrijfster zich ook regelmatig af. Ook dit antwoord is makkelijk zat: dat het schrijven me zo achtervolgt, dat het me nooit loslaat, dat het zo op mijn nek zit en dat ik misschien wel lang genoeg hebt gewerkt, maar toch niet ver genoeg ben gekomen.

Het verhaal is je vriend, het praat met je, opent deuren, ramen en luikjes voor je. Maar niet altijd op de plek waar je een opening verwacht. Het verhaal van vannacht in je hoofd was mooier dan hetzelfde verhaal vandaag op je beeldscherm. Er is blijkbar iets verloren geraakt, maar je begrijpt niet wat.
En dan is er steeds opnieuw dat onzinnige geklungel bij het schrijven! Het gevoel dat je bepaalde dingen nooit onder de knie krijgt.

Bij voorbeeld: je werkt naar een scene toe, die wordt prachtig, veelzeggend en verhelderend, maar je hoofdpersoon moet daarvoor uit de kamer naar de keuken of van binnen naar buiten of andersom.

Het lijkt een fluitje van een cent, maar het is een drama. Want hoe krijg je je hoofdpersoon deze keer een beetje fris, ordentelijk en in de juiste gemoedsstemming op de juiste plaats?

Ze moet gewoon opstaan en gaan, maar hoe? Daar zijn soms geen woorden voor!

En als ik dan alle woorden geprobeerd heb, doe ik mijn ogen dicht en leg ik mijn hoofd op het toetsenbord in de hoop dat ze gearriveerd is als ik mijn ogen weer opendoe. Gewoon uit zichzelf moet ze gaan, als ze dat doet is mijn werk boven alle geknutsel en gekunsteldheid verheven, dan constateer ik tevreden dat een goed verhaal zichzelf schrijft.

Meer blogs van Joke Verweerd:
Joke Verweerd
29
dec

Joke Verweerd:

Naar de toekomst kijken

Elk hoofd heeft een verzameling van duizenden gedachten, geluk, verdriet, verwondering: Wat was? Wat staat te wachten? Geen mens weet wat de toekomst biedt: Één nacht lijkt al zo donker. Je zoekt, verdwaalt, je vindt het niet, je bidt om sterreflonker. Het bomenbos ...
Lees verder
Joke Verweerd
24
nov

Joke Verweerd:

Petje af!

Het lezingenseizoen is in volle gang. Dit is de tijd waarin de koffiemorgens en de ontmoetingsmiddagen weer volop worden aangekondigd. Vorige week had ik er twee op één dag. 's Morgens voor een zaal vol vrouwen van jong tot oud en ’s middags voor een groep ouderen. Ik doe dat wer ...
Lees verder
Joke Verweerd
27
okt

Joke Verweerd:

Vroege kerst...

‘Het Licht roept in de nacht’ is de titel van mijn nieuwe Kerstbundel. Een verzameling gedachten en gedichten rond het overbekende verhaal. We zijn er vroeg bij, de uitgever en ik, wie heeft er nu in oktober al ruimte voor Kerst? Het moest verboden worden! Het is gewoon te vroeg. Er mo ...
Lees verder
Joke Verweerd
31
aug

Joke Verweerd:

Onderweg bewondering krijgen

Vanmorgen vroeg fietste ik weer door de Haarlemmermeer, op weg naar de kleinzoons, oppasdag vandaag. De zon scheen, het graan werd binnengehaald, een grote gele combine groef zich een weg door goudgeel gewas. Mooi om te zien, ik geniet altijd zo van het nijvere gedoe op het land, graan oogsten of aa ...
Lees verder
BN-Bloggers
Sonja de GraaffEvert ten HamGerhard HobelmanSharon Kips
#
Martin KoornstraElise MannahSonja SilvaArie Slob
#
Ron van der SpoelGerald TroostDolf van de VegteJoke Verweerd
#
Ruurd Walinga
Partners
Logo Gospel.nl Logo ChristianMatch Logo Voorkeur.nu Logo Provident
© Copyright 1997 - 2018 OneWay.nl - Alle rechten voorbehouden     Privacy | Voorwaarden
Realisatie: Provident BV